Home » Algeria » Rachid Boudjedra

Rachid Boudjedra

Biography

He was born in Aïn Beïda in 1941 and studied in Tunis. He fought in the Algerian resistance against the French and was wounded and then travelled, both to Eastern Europe and then to Spain. Subsequently, he became a teacher and lived both in France and Morocco but has since returned to Algiers. As well as writing novels and poetry, he has also written film scripts.

Other links

Rachid Boudjedra
Rachid Boudjedra
Rachid Boudjedra
Rachid Boudjedra
Rachid Boudjedra
Rachid Boudjedra
Rachid Boudjedra (in French)
Rachid Boudjedra (in French)
Rachid Boudjedra (in French)
Rachid Boudjedra (in French)
Boudjedra, Rachid (in French)
L’écrivain algérien Rachid Boudjedra déchaîne la Toile en revendiquant son athéisme (in French)

Bibliography

1965 Pour ne plus rêver (poetry)
1969 التطليق (La répudiation) (The Repudiation)
1971 Naissance du cinéma algérien
1971 La Vie quotidienne en Algérie
1972 Journal palestinien
1972 الرعن : رواية (L’insolation)
1975 Topographie idéale pour une agression caractérisée
1977 الحلزون العنيد (L’escargot entêté) (The Obstinate Snail)
1979 Les 1001 années de la nostalgie
1981 Le vainqueur de coupe
1981 من اجل اغلاق نوافذ الحلم
1982 التفكك (Le démantèlement)
1984 المرث (La Macération
1984 لاقاه (Greffe) (poetry)
1990 فوصى الأشياء (Le désordre des choses)
1985 ليليات امرأة آرق (La pluie) (The Rain)
1986 الزقاق معركة (La Prise de Gibraltar) [The Capture of Gibraltar]
1986 Ma’araka Ezzouqa
1989 Le Puits de l’Ogresse: lettre ouverte
1990 فوصى الأشياء (Le Désordre des choses
1992 FIS de la haine (non fiction)
1994 تيميمون : رواية (Timimoun)
1995 Lettres algériennes
1995 Mines de rien: le retable du nord et du sud: théatre
1996 Peindre l’Orient
1997 La Vie à l’endroit
2000 الانبهار (Fascination)
2001 المجتزءات الخمس للصحراء (Cinq Fragments du desert)
2002 ضربة جزاء : رواية
2002 Le Directeur des promenades
2003 Les Funérailles (Funerals) (published in English under the name Rashid Boudjedra)
2007 Hôtel Saint Georges
2010 Les figuiers de barbarie (The Barbary Figs)
2014 Printemps
2017 La dépossession