Home » Albania » Dritëro Agolli

Dritëro Agolli

Biography

Dritëro Agolli was born in Menkulas, Albania in 1931. He finished school in Gjirokastër, home town of Ismail Kadare and Enver Hoxha. He continued his studies at the Faculty of Arts of the University of Leningrad. On returning to Albania, he worked as journalist and was also a member of the Albanian parliament. Much of his work was poetry, particularly his early work, though he did write novels, including novels dealing with partisans. He also wrote short stories. He founded his own publishing company, Dritëro Publishing Company. He died in 2017.

Other links

His official website
Dritëro Agolli
Dritëro Agolli
Obituary
Obituary

Bibliography

1958 Në rrugë dolla (poetry)
1961 Hapat e mia në asfalt (poetry)
1964 Zhurma e erërave të dikurshme
1965 Shtigje malesh dhe trotuare (poetry)
1969 Mesditë
1969 Komisari Memo (The Bronze Bust) (novel)
1973 Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo [The Rise and Fall of Comrade Zylo] (novel)
1973 Njeriu i mire
1974 Nënë Shqipëri (Mother Albania) (poetry)
1975 Njeriu me top (The Man with the Gun)
1977 Fjala gdhend gurin
1980 Trëndafili në gotë (novel)
1985 Udhëtoj i menduar
1985 Short Stories
1993 Pelegrini i vonuar
1995 Lypësi i kohës (poetry)
1995 Njerëz të krisur (stories)
1996 Kalorësi lakuriq (novel)
1996 Shpirti i gjyshërve (poetry)
1996 Vjen njeriu i çuditshëm (poetry)
1997 Arka e djallit (novel)
1997 Baladë për tim atë dhe për vete (poetry)
1997 Teshtimat e lirisë : njeriu, politika dhe kultura
1998 Fletorka e mesnatës (poetry)
1998 Kambana e largët (poetry)
2013 I përndjekuri i dashurisë (poetry)
2016 Prit edhe pak (poetry)