Home » Czech Republic » Ludvík Vaculík

Ludvík Vaculík

Biography

Ludvík Vaculík was born in 1926 in Brumov. His first job was working for the Bata’a shoe company while studying. After the war he studied at the College of Politics and Sociology. After doing his military service he worked for a publisher and for Czechoslovak Radio. As a result of his early writings he was expelled from the Communist Party and, after the Soviet invasion, his writings were banned, though he continued to publish underground. His writings make ample use of satire to attack oppressive systems. He died in 2015.

Other links

Ludvík Vaculík
Ludvík Vaculík
Ludvik Vaculik: a Czechoslovak man of letters

Bibliography

958 Na farmě mláde že
1963 Rušný dům
1965 Vidět svět novýma očima
1966 Sekyra (The Axe)
1968 Dva tisíce slov
1970 Morčata (The Guinea Pigs)
1983 Ceský snár
1985 Příkopy dnes: fejeton
1986 Milí spoluzáci!: výbor písemných prací, 1939-1979
1986 Teror veliký a malý: fejeton
1986 V důchodu: fejeton
1987 A Cup of Coffee with my Interrogator: the Prague Chronicles of Ludvík Vaculík
1987 Letní tramvaj: fejeton
1987 Podvody kolkolem: fejeton
1988 Jaro je tady: fejetony z let 1981-1987
1990 Srpnový rok: fejetony z let 1988-1989
1990 Československý fejeton
1991 Stará dáma se baví
1993 Jak se delá chlapec
1994 Poco rubato
1995 Milí spolu žáci
1996 Nad jezerem skarede hrát: výber z publicistiky 1990-1995
1998 Nepaměti
2001 Cesta na Praděd
2002 Loučení k panně: výběr z většího nálezu
2002 Poslední slovo : výbor fejetonů z Lidových novin (1989-2001)
2006 Polepšené pěsničky
2007 Hodiny klavíru
2008 Petr má medvěda nebo co
2008 Tisíce slov: zpráva o svatbě
2008 Dřevěná mysl: výběr fejetonů z Lidových novin 2002-2008
2011 Koza na trati: každému muži vstoupí někdy na trať koza
2011 Rušný dům:/Loutí 1960 — Praha 1961/
2012 Ríp nevybuchl: výběr fejetonů z Lidových novin 2008-2012