Home » Albania » Ismail Kadare

Ismail Kadare

Biography

Ismail Kadare was born in 1936 in Gjirokastir, also the home town of Enver Hoxha. He grew up under the occupation of Albania by Italy, Germany and then the Soviet Union. He studied languages and literature at Tirana University and then in the Soviet Union. After the break with the Soviet Union, Albania became increasingly isolated. Kadare started writing poetry before producing his first novel, Gjenerali i ushtirisi si vdekur (The General of the Dead Army). While a supporter of Albanian communism, as a way of getting rid of the old-fashioned practices of the past, Kadare did mock some of their practices in his work. However, as a delegate to the People’s Assembly, he was allowed to travel abroad. However, he did upset the authorities with a satirical poem and was banned from publishing for three years. He emigrated to Paris, where remained, in 1991, soon before the fall of Communism. He died in 2024.

Books about Kadare

Peter Morgan: Ismail Kadare: The Writer and The Dictatorship 1957-1990

Other links

Ismail Kadare
Mystery of Man: Just Who Is Ismail Kadare?
The Englishing of Ismail Kadare
Balkan author’s fight to be heard
Albania: Ismail Kadare, Novelist From The ‘Balkan Fringe,’ Receives Top Literary Award
The Albanian Writers’ Union as Mirrored by a Woman (article by Kadare)
Interview
Ismail Kadare’s Long Journey Out of Hoxha’s Albania
Ismail Kadare: Laureate of the 2020 Neustadt Prize (links to other articles on Kadare)
Obituary

Bibliography

Note that French titles given where book has not been translated into English but has been translated into French

1954 Frymëzime djaloshare (poetry)
1957 Àndirrimet (poetry)
1958 Princesha Argjiro
1961 Shekulli Im (poetry)
1963 Gjenerali i ushtërisë së vdekur (The General of the Dead Army)
1964 Përse mendohen këto male
1966 Vjersha dhe poema të zgjedhura
1967 Gurëgdhendësit (Poemë)
1967 Qyteti i jugut
1968 Dasma (The Wedding)
1968 Motive me diell
1968 Poésies (only published in French in this form)
1970 Kështjella (The Castle; The Siege)
1971 Autobiografi e popullit ni vargje dhe shinime ti tjera
1971 Linja të Largëta, shënime udhëtimi
1971 Kronikë në gur (Chronicle in Stone)
1973 Dimri i vetmisë së madhe; madhe (early version of Dimri i madh (L’hiver de la grande solitude; Le Grand Hiver) [The Great Winter])
1975 Nëntori i një kryeqyteti (Novembre d’une capitale)
1975 Poema të zgjedhura për fëmijë
1976 Muzgu i perendive te stepes (Twilight of the Eastern Gods)
1976 Poezia shqipe 28
1976 Koha, vjersha dhe poema
1977 Emblema e dikurshme, tregime e novella
1978 Komisioni i festës (La commission des fêtes)
1978 Në muzeun e armëve, poemë
1978 Prilli i thyer (Broken April)
1978 Pashallëqet e mëdha; later: Kamarja e turpit (The Traitor’s Niche)
1978 Ura me tri harqe (The Three-Arched Bridge)
1979 Poezi
1980 Krushqit janë të ngrirë (Le cortège de la noce s’est figé dans la glace
1980 Kush e solli Doruntinën (Doruntine; The Ghost Rider)
1980 Buzëqeshje mbi botë
1980 Gjakfohtësia
1980 Autobiografia e popullit në vargje (The Autobiography of the People in Verse)
1980 Sjell’si i fatkeq’sis’
1980 Viti i mbrapshtë (L’année noire) [The Dark Year]
1980 Nënpunësi i pallatit të ëndrrave (The Palace of Dreams))
1981 Një dosje për Homerin; Dosja H (The File on H)
1985 Nata me hënë (Clair de lune)
1986 Koha e shkrimeve
1988 Koncert në fund të dimrit (The Concert)
1988 Eskili, ky humbës i madh (Eschyle ou Le grand perdant)
1989 Poèmes 1958-1988 (only published in French in this form)
1990 Ftesë në studio (L’invitation à l’atelier)
1990 Ardhja e Migjenit në letërsinë shqipe
1990 Migjeni ose uragani i ndërprerë
1991 Ëndërr mashtruese, tregime e novela
1991 Përbindëshi (Le monstre)
1991 Pesha e kryqit (Le Poids de la croix)
1992 Pluhuri mbreteror; Piramida (The Pyramid)
1992 Muri i Madh (La grande muraille)
1993 Konkurs bukurie për burrat në Bjeshkët e Namuna (Concours de beauté masculine aux Cimes maudites)
1993 Vepra
1994 Nga një dhjetor në tjetrin (Albanian Spring: the Anatomy of Tyranny)
1994 Hija (L’ombre) [The Shadow]
1994 Kasnecët e shiut
1995 Shkaba (L’aigle) [The Eagle]
1996 Pallati i ëndrrave
1996 Dialog me Alain Bosquet
1996 Spiritus (Spiritus)
1996 Legjenda e legjendave (La Légende des légendes)
1997 Kushëriri i engjëjve
1997 Poezi
1998 Qyteti pa reklama (La ville sans enseignes) (first published in French in 1998 and in Albanian in 2001)
1998 Tri këngë zie për Kosovën
1998 Stinë e mërzitshme në Olymp (Mauvaise saison sur l’Olympe) (first published in French in 1998 and in Albanian in 2002)
1998 Kombi shqiptar në prag të mijëvjeçarit të tretë
1999 Ikja e shtërgut (L’envol du migrateur)
1999 Qorrfermani (Le Firman aveugle) [The Blind Firman]
1999 Vjedhja e gjumit mbretëror
1999 Ra ky mort e u pamë (Il a fallu ce deuil pour se retrouver: journal de la guerre du Kosovo)
2000 Lulet e ftohta të marsit (Spring Flowers, Spring Frost)
2000 Arti bashkëkohor i Kosovës
2000 Kohë barbare (Nga Shqipëria në Kosovë)
2000 Breznitë e Hankonatëve
2000 Bisedë përmes hekurash
2000 Elegji për Kosovën (Elegy for Kosovo)
2000 Vajza e Agamemnonit (Agamemnon’s Daughter)
2001 Unaza në kthetra
2001 Shqiptarët në Ballkan
2001 Ballkani i jugut: perspektiva nga rajoni
2002 Jeta, loja dhe vdekja e Lul Mazrekut (Vie, jeu et mort de Lul Mazrek)
2002 Autobiografia e popullit në vargje
2002 Stinë e mërzitshme në Olymp
2003 Ca pika shiu ranë mbi qelq
2003 Viti i mbrapshtë
2003 Pasardhësi (The Successor)
2004 Kristal
2004 Katër përkthyesit (Les quatre interprètes)
2004 Poshterimi Ne Ballkan: Sprove
2005 Ditë Kafenesh (Coffeehouse Days)
2005 Letërkëmbim me presidentin
2005 Çështje të marrëzisë (Un climat de folie)
2005 Dantja i pashmangshëm, ose, Një histori e shkurtër e Shqipërisë me Dante Aligierin: sprovë (Dante l’incontournable)
2006 Identiteti evropian i shqiptarëve
2006 Hamleti, princi i vështirë (Hamlet, le prince impossible)
2008 Darka e gabuar (Le dïner de trop) (The Fall of the Stone City)
2009 E penguara: Requiem për Linda B. (A Girl in Exile)
2010 Aksidenti (Accident)
2010 Mosmarrëveshja, mbi raportet e Shqipërisë me vetveten (La discorde)
2011 Mbi krimin në Ballkan. Letërkëmbim i zymtë
2012 La provocation et autres récits
2012 Çlirimi i Serbisë prej Kosovës
2013 Bisedë për brilantet në pasditen e dhjetorit
2014 Mjegullat e Tiranës
2014 Mëngjeset në Kafe Rostand (Matinées au café Rostand)
2015 Kukulla (The Doll)
2015 Arti si mëkat
2015 Koha e dashurisë
2018 Essays on World Literature: Aeschylus • Dante • Shakespeare
2018 Kur sunduesit grinden (A Dictator Calls)
2018 Vepra poetike në një vëllim (poetry)
2018 Proza e shkurtër, në një vëllim