Home » Hungary » Sándor Márai

Sándor Márai

Biography

Sándor Márai was born in Kassa (then part of the Austro-Hungarian Empire, now Košice in Slovakia) in 1900. He was an editor at the age of eighteen but then moved to Berlin to study and then became a journalist. He seriously considered writing in German before adopting his native language when he returned to Hungary. He was critical of the Nazis during the war, though welcomed the return to Hungary of the territory it has lost to Romania and Czechoslovakia in 1920. He left Hungary in 1948, after the Communists took over, going first to Italy and then to the United States. He killed himself in 1989 after his wife and then his son died. He wrote forty-six books, mainly novels, though only a few have been translated into English.

Other links

Sándor Márai
Sándor Márai
Sándor Márai
Sándor Márai
Sándor Márai
Sándor Márai: a smoldering within
Sándor Márai blog
The candle that burned right down (George Szirtes on the lost masterpiece of Sándor Márai)

Bibliography

1921 Männer (drama)
1922 Panaszkönyv (sjetches)
1924 A mészáros (novel)
1927 Istenek nyomában (travel)
1928 Bébi vagy az első szerelem [Bebi or First Love] (novel)
1930 Mint a hal vagy a néger (poetry)
1930 A zendülők (The Rebels) (novel)
1930 Idegen emberek (novel)
1931 Műsoron kívül (stories)
1932 Csutora (novel)
1932 Teréz (stories)
1933 A szegények iskolája (essay)
1934 A sziget (novel)
1934 Egy polgár vallomásai (novel)
1934 Bolhapiac (stories)
1935 Egy polgár vallomásai 1-2. kötet (novel)
1935 Egy polgár vallomásaiból novel)
1935 Farkasrét (vers)
1935 Válás Budán (novel)
1935 Naptárcsere (stories)
1936 Kabala (stories)
1936 Napnyugati őrjárat (travel)
1937 A féltékenyek [A Garrenek műve II.] (novel)
1938 A négy évszak (epigrams)
1939 Eszter hagyatéka (Esther’s Inheritance)
1940 Vendégjáték Bolzanóban (Casanova in Bolzano)
1940 Szindbád hazamegy (novel)
1940 Kaland (drama)
1941 Kassai őrjárat (essay)
1941 Mágia (stories)
1941 Az igazi; Judit… és az utóhang (Portraits of a Marriage)
1941 Jó ember és rossz ember
1942 Ég és föld (aphorisms)
1942 Röpirat a nemzetnevelés ügyében (education)
1942 A gyertyák csonkig égnek (Embers)
1942 A kassai polgárok (drama)
1943 Füves könyv (prózai epigrammák, maxims)
1943 Vasárnapi krónika (articles)
1943 Sirály (novel)
1944 Bolhapiac (stories)
1945 Verses Könyv (poetry)
1945 Napló 1943–1944 (journal)
1945 Varázs (drama)
1946 Ihlet és nemzedék (essay)
1946 A nővér (novel)
1946 Medvetánc (stories)
1947 Európa elrablása (trvel)
1947 Sértődöttek 1. A hang (novel)
1948 Sértődöttek 2. Jelvény és jelentés (novel)
1948 Sértődöttek 3. Művészet és szerelem (novel)
1952 Béke Ithakában (novel)
1958 Napló (1945–1957) (journal)
1960 Egy úr Velencéből (poetry)
1965 San Gennaro vére (novel)
1968 Napló 1958–1967 (journal)
1970 Ítélet Canudosban (novel)
1971 Rómában történt valami (novel)
19721 Föld, föld…! (Memoir of Hungary)
1975 Erősítő (novel)
1976 Napló (1968–1975) (journal)
1978 A delfin visszanézett (poetry)
1980 Judit… és az utóhang (novel)
1982 Jób… és a könyve (drama)
1983 Harminc ezüstpénz (novel)
1985 Napló (1976–1983) (journal)
1988 A Garrenek műve (novel)
1971 Föld, föld…! (Memoir of Hungary)
1991 Ami a Naplóból kimaradt (1950–1952)
1992 Ami a Naplóból kimaradt (1945–1946)
1993 Ami a Naplóból kimaradt (1947)
1994 Ismeretlen kínai költő
1997 Napló (1984–1989)
1998 Ami a Naplóból kimaradt (1948)
1999 Ami a Naplóból kimaradt (1949)
2000 Szabadulás (novel)
2000 Vándor és idegen
2001 Eszter hagyatéka és három kisregény
2002 Magyar borok
2002 Tájak, városok, emberek
2003 Írók, költők, irodalom
2003 Kedves Tibor
2003 Ami a Naplóból kimaradt (1953–1954-1955)
2003 Oroszország Márai Sándor szemével
2004 Lucrétia fia (1916-1927)
2004 Japán kert I-II.
2004 Bölcsességek januártól
2004- Ajándék a végzettől (1937-1942),
2005 Kitépett noteszlapok
2005 Lomha kaland (1928-1937)
2005 A régi szerető (1938-1948),
2013 Hallgatni akartam
2013 The Withering World (poetry)