Home » Russia » Eugene Vodolazkin

Eugene Vodolazkin

Biography

Eugene Vodolazkin was born in Kiev in 1964. He studied philology at the Taras Shevchenko University in Kiev. He then went to graduate school at Institute of Russian Literature of the USSR Academy of Sciences (Pushkin House) where he wrote a dissertation on the translation of the Byzantine Chronicles of George Hamartolos. He has continued to work at Pushkin House, specialising in ancient Russian manuscripts. He has written two novels

Other links

Eugene Vodolazkin
Interview
Водолазкин, Евгений Германович (in Russian)

Bibliography

2002 Дмитрий Лихачёв и его эпоха: Воспоминания (non-fiction)
2005 Похищение Европы
2009 Соловьёв и Ларионов (novel)
2011 Часть суши, окружённая небом: Соловецкие тексты и образы
2012 Лавр (Laurus) (novel)
2013 Совсем другое время(essay)
2013 Красная стрела (stories)
2013 Текст и традиция
2014 Дом и остров, или Инструмент языка (essay)
2014 Всё о моем доме (stories, essays)
2015 Стоп-кадр. Ностальгия (stories, essays)
2016 Авиатор (The Aviator ) (novel)
2016 Россия — Италия: Литературные путешествия (travel)
2016 Все в саду: (stories, essays)