Home » Ukraine » Yuri Andrukhovych

Yuri Andrukhovych

Biography

Yuri Andrukhovych was born in 1960 in Stanislav, Ukraine. He studied German at school and then literature at the Gorky Institute in Moscow. He worked as a journalist and edited a poetry magazine. He was a co-founder of the Bu-Ba-Bu, a literary performance group. He published poetry at first but then the novels for which he is now well-known in the West. He has also translated literature from English into Ukrainian.

Other links

Yuri Andrukhovych
Yuri Andrukhovych
Yuri Andrukhovych
Interview
Андрухович Юрій Ігорович (in Ukrainian)
Андрухович Юрій Ігорович (in Ukrainian)

Bibliography

1985 Небо і площі (poetry)
1989 Зліва, де серце (stories)
1989 Середмістя (poetry)
1991 Екзотичні птахи і рослини (poetry)
1993 Московіада (The Moscoviad) (novel)
1997 Перверзія (Perverzion) (novel)
1997 Рекреації (Recreations) (novel)
1997 Екзотичні птахи і рослини з додатком Індія: Колекція віршів (poetry)
1999 Дезорієнтація на місцевості (essays)
2000 Моя Європа (essays)
2003 Дванадцять обручів (Twelve Circles) (novel)
2004 Пісні для мертвого півня (Songs for a Dead Rooster) (poetry)
2006 Диявол ховається в сирі (essays)
2007 Таємниця. Замість роману (novel)
2007 Трициліндровий двигун любові (stories)
2011 Лексикон інтимних міст (stories)
2011 Письменники про футбол (stories)
2013 Листи в Україну (poetry)
2015 Тут похований Фантомас (essays)
2017 My Final Territory : Selected Essays